Schetsontwerp Leeghwaterpark

In opdracht van de gemeente Purmerend heeft Buro Mien Ruys een visie en ontwerp opgesteld voor het nieuwe Leeghwaterpark in Purmerend. Een toekomstbestendig plan waarin een groen recreatielint zorgt voor verbinding en herkenning. Een verbindend stadpark en een aanwinst voor inwoners én de natuur!

 

Leeghwaterpark Cover Purmerenderweg WM

In opdracht van de gemeente Purmerend heeft Buro Mien Ruys een visie en ontwerp opgesteld voor een verbindend stadspark; een toekomstbestendig plan waarin een groen recreatielint zorgt voor verbinding en herkenning.

In het nieuwe ontwerp is de hoofdrol weggelegd voor een groen recreatielint, dat alle delen van het park met elkaar verbindt. Door middel van dit lint worden bestaande en nieuwe voorzieningen in het park met elkaar verbonden, als kralen aan een kralenketting. Er ontstaat zo meer samenhang en rust tussen de verschillende aanwezige gebouwen, (sport)voorzieningen en objecten in het park. Ook geeft dit het park een duidelijke uitstraling en identiteit. Daarnaast wordt op deze manier ook de verbinding met de omgeving versterkt. Duidelijke randen en aantrekkelijke entrees versterken de parkbeleving. Zo wordt het park nog aantrekkelijker voor de grote diversiteit aan gebruikers en bezoekers. Het Leeghwaterpark is met een oppervlakte van 24 hectare een groot park. Het nieuwe ontwerp maakt die grootsheid weer zichtbaar door middel van uitgestrekte zichtlijnen door het hele park.

Verbindend stadspark

Het Leeghwaterpark is hét stadspark van Purmerend.  Als een ‘groene long’ verbindt het Leeghwaterpark de wijken Gors-Noord, Wheermolen-Oost, Purmer-Zuid en Purmer-Noord met elkaar. De opwaardering van het Leeghwaterpark is onderdeel van het overkoepelende Parkenplan Purmerend 2021-2040 van de gemeente Purmerend.

Het park biedt niet alleen ruimte voor ontspanning, beweging en ontmoeting, het is ook een belangrijk middel voor onder meer het tegengaan van hittestress en waterproblematiek in de stad.

Visie en participatie

Het Leeghwaterpark kent een grote diversiteit aan bezoekers en gebruikers. Naast omwonenden maken ook sporters, skaters en wandelaars dankbaar gebruik van dit multiculturele park. Participatie speelt daarom een belangrijke rol binnen het ontwerpproces. Door middel van informatiebijeenkomsten en enquêtes krijgen inwoners van Purmerend de kans om mee te denken en wordt het echt een park voor en door mensen. Samen naar een toekomstbestendig Leeghwaterpark!

Meedenken
Iedereen kan nog meedenken over de invulling van meerdere plekken in het veld. Dat kan door met de gemeente in gesprek te gaan in het park zelf, op de bewonersavond van 18 maart of door online de enquête in te vullen.

Meer weten over de visie en het schetsontwerp?
Bekijk de storymap via onderstaande button of luister naar het interview van onze collega en landschapsarchitect Ward Maaswinkel. Hij was 6 maart te gast bij de lokale radiozender Omroep Purmerend en geeft in dit interview een toelichting op zijn visie op het ontwerp.

Overig actueel

Onze eigen stadstuinen in aanleg

Ter gelegenheid van het 100-jarig jubileum van de Tuinen Mien Ruys hebben onze ontwerpers drie nieuwe inspiratietuinen ontworpen! Momenteel in aanleg, binnenkort volledig in bloet te bewonderen in Dedemsvaart.

 

 

We staan in ‘Onze Eigen Tuin’!

In de nieuwste editie van Onze Eigen Tuin aandacht voor onze ontwerpers die ter gelegenheid van het 100-jarig jubileum van de Tuinen Mien Ruys drie nieuwe inspiratietuinen hebben ontworpen! Daarnaast ook een artikel van onze Anet Scholma over Groene voortuinen. Lezen dus!

 

Schetsontwerp Leeghwaterpark

In opdracht van de gemeente Purmerend heeft Buro Mien Ruys een visie en ontwerp opgesteld voor het nieuwe Leeghwaterpark in Purmerend. Een toekomstbestendig plan waarin een groen recreatielint zorgt voor verbinding en herkenning. Een verbindend stadpark en een aanwinst voor inwoners én de natuur!

 

De nieuwe website staat live!