
Ward in de podcast
Het ontwerpbureau van Mien Ruys bestaat nog steeds. Hoe is het om in de 21ste eeuw voort te bouwen op het werk van deze grand lady van de tuinarchitectuur? Vanuit de nieuwste proeftuinen in Dedemsvaart komt in de zesde en laatste aflevering onze landschapsarchitect Ward Maaswinkel aan het woord. In het kader van het 100-jarig bestaan van De Tuinen ontwierp Buro Mien Ruys eerder dit jaar drie nieuwe stadstuinen en vanuit zijn eigen ‘wadi tuin’ vertelt hij over de rol die Mien Ruys speelde tijdens zijn opleiding en dagelijkse werk. Over de nieuwe generatie en onderwerpen die toen, maar ook anno nu een actuele rol spelen in de Nederlandse tuinen, zoals hittestress en het gebruik van inheemse beplanting.
Podcast 100 jaar Mien Ruys
Ter ere van het 100-jarig jubileum van de Tuinen van Mien Ruys is dit jaar een podcastserie over het leven en werk van Mien Ruys uitgebracht. Precies een eeuw geleden begon zij aan haar levenswerk en haar ideeën blijken vandaag de dag nog steeds springlevend. Mien Ruys (1904-1999) experimenteerde met ontwerp, beplanting en materialen en had een vooruitstrevende blik. Termen als duurzaam, klimaatadaptief of zorgeloos groen bestonden nog niet maar de natuur en gezonde en gelukkige gebruikers van de buitenruimte stonden altijd centraal. Ontdek wat we uit het verleden kunnen leren en kunnen toepassen in de toekomst!
In de eerste aflevering kwam Anet Scholma aan het woord, landschapsarchitect en voormalig eigenaar van Buro Mien Ruys. Zij heeft van Mien Ruys de fijne kneepjes van het ontwerpvak geleerd, met haar samengewerkt, haar ontwerpbureau voortgezet en in 2022 overgedragen aan Prommenz. De serie werd dit najaar afgesloten met onze eigen landschapsarchitect Ward Maaswinkel, die samen met het team van Buro Mien Ruys in 2022 het erfgoed-stokje van Anet Scholma heeft mogen overnemen.
Deze podcast is mogelijk gemaakt door Stichting Tuinen Mien Ruys, die zich dagelijks inzet om het werk van Mien Ruys levend te houden.
Overig actueel

Sportpark Winkler Prins Veendam
Afgelopen week was onze collega Ruud Boon aanwezig op het Symposium ‘Hoofd, Hart en Handen, fijne plekken voor gebruikers’ in Het Element in Amersfoort.

Groene speelplek Egmond-Binnen
Een ontwerp voor een groene, uitdagende speelplek met aandacht voor kinderen én de natuur. De speelplek in Egmond-Binnen bevat natuurlijke elementen en de groenstrook heeft een klimaatadaptief karakter met inheemse en streek gerelateerde beplanting. Een aantrekkelijke speelplek voor spelende kinderen én bewoners!