Schetsontwerp Leeghwaterpark

Leeghwaterpark Cover Purmerenderweg WM

Recreatief landschap

In opdracht van de gemeente Purmerend heeft Buro Mien Ruys een visie en ontwerp opgesteld voor een verbindend stadspark. Een toekomstbestendig plan waarin een groen recreatielint zorgt voor verbinding en herkenning.

In het nieuwe ontwerp is de hoofdrol weggelegd voor een groen recreatielint, dat alle delen van het park met elkaar verbindt. Door middel van dit lint worden bestaande en nieuwe voorzieningen in het park met elkaar verbonden, als kralen aan een kralenketting. Er ontstaat zo meer samenhang en rust tussen de verschillende aanwezige gebouwen, (sport)voorzieningen en objecten in het park. Ook geeft dit het park een duidelijke uitstraling en identiteit. Daarnaast wordt op deze manier ook de verbinding met de omgeving versterkt. Duidelijke randen en aantrekkelijke entrees versterken de parkbeleving. Zo wordt het park nog aantrekkelijker voor de grote diversiteit aan gebruikers en bezoekers. Het Leeghwaterpark is met een oppervlakte van 24 hectare een groot park. Het nieuwe ontwerp maakt die grootsheid weer zichtbaar door middel van uitgestrekte zichtlijnen door het hele park.

Bewonersparticipatie

Het Leeghwaterpark is hét stadspark van Purmerend.  Als een ‘groene long’ verbindt het Leeghwaterpark de wijken Gors-Noord, Wheermolen-Oost, Purmer-Zuid en Purmer-Noord met elkaar. De opwaardering van het Leeghwaterpark is onderdeel van het overkoepelende Parkenplan Purmerend 2021-2040 van de gemeente Purmerend.

Het park biedt niet alleen ruimte voor ontspanning, beweging en ontmoeting, het is ook een belangrijk middel voor onder meer het tegengaan van hittestress en waterproblematiek in de stad.

Visie en schetsontwerp

Het Leeghwaterpark kent een grote diversiteit aan bezoekers en gebruikers. Naast omwonenden maken ook sporters, skaters en wandelaars dankbaar gebruik van dit multiculturele park. Participatie speelt een belangrijke rol binnen het ontwerpproces. Door middel van informatiebijeenkomsten en enquêtes krijgen inwoners van Purmerend de kans om mee te denken en wordt het echt een park voor en door mensen. Samen naar een toekomstbestendig Leeghwaterpark!

Meer weten over de visie en het schetsontwerp?
Bekijk de storymap via onderstaande button of luister naar het interview van onze collega en landschapsarchitect Ward Maaswinkel. Hij was 6 maart te gast bij de lokale radiozender Omroep Purmerend en geeft in dit interview een toelichting op zijn visie op het ontwerp.

 

Gerelateerde projecten

Schetsontwerp Leeghwaterpark

Nagele

Groot Vennep