Jubileum Tuinen Mien Ruys

De Tuinen van Mien Ruys bestaan 100 jaar! In 2024 is het een eeuw geleden dat Mien Ruys haar eerste proeftuin begon. Een bijzonder jubileum en mooi moment om stil te staan bij haar erfgoed.

100 jaar (1)

Drie kleine stadstuintjes

Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan zijn er nieuwe proeven ontworpen en aangelegd. Op dit moment is de voorbereiding van de aanleg van drie kleine stadstuintjes in volle gang.

Drie ontwerpers van Buro Mien Ruys ontwierpen ieder een stadstuintje van 5 x 7 meter, totaal verschillend maar met een gezamenlijk uitgangspunt: groen en duurzaamheid spelen een belangrijke rol. In iedere tuin is dat op een andere manier uitgewerkt. Esthetiek speelt hierbij ook een zeer belangrijke rol, want een tuinontwerp moet bovenal tijdloos mooi zijn en inspireren tot zelf aan de slag gaan.

Tuinmodules

Het maken van beplantingsplannen is, in het werk van Mien Ruys, altijd een belangrijk en essentieel onderdeel geweest. Met haar enorme plantenkennis en het samenstellen van beplantingscombinaties was zij, als geen ander, in staat beplantingen samen te stellen die én het jaarrond kleurrijk en aantrekkelijk waren maar ook eenvoudig en makkelijk te beheren.

In de jaren 60 ontwikkelde Mien Ruys standaardborders. Ze ontwierp vaste plantenborders voor verschillende grondsoorten, voor zon en halfschaduw, in verschillende afmetingen en kleurthema’s. Wanneer klanten op de kwekerij kwamen voor een vaste plantenborder kon op basis van grondsoort, ligging, maat en voorkeur voor kleur een border uit de ‘catalogus’ gepakt worden. Deze pakketten bestonden uit een kist met planten, een plattegrond en een boekje met de beschrijving voor aanleg en onderhoud. Geen haute couture, maar steengoede confectie: ze noemde ze confectieborders. Voor fabrieksterreinen en zorginstellingen ontwikkelde ze ‘repeteerborders’. Dit waren beplantingsplan-delen die herhaald konden worden tot borders van wel honderd meter lang. Ook hier weer werkte ze met sterke, gezonde vaste planten die weinig zorg en onderhoud vragen.

Het maken van beplantingsplannen is nog steeds een essentieel onderdeel van alle projecten van Buro Mien Ruys, waarin Buro Mien Ruys onderscheidend is.

We staan in 'Onze Eigen Tuin'!

In de nieuwste editie van Onze Eigen Tuin – Lente 2024 – aandacht voor onze ontwerpers die ter gelegenheid van het 100-jarig jubileum van de Tuinen Mien Ruys drie nieuwe inspiratietuinen hebben ontworpen! Daarnaast ook een artikel van onze Anet Scholma over Groene voortuinen. Lezen dus!

Mien Ruys inspiratie podcast

Ter ere van het 100-jarige jubileum van de Tuinen van Mien Ruys is er een inspiratie podcast opgericht. Precies een eeuw geleden begon Mien Ruys aan haar levenswerk. Vandaag de dag blijken haar tuinen en ideeën nog steeds springlevend. In deze podcastserie wordt er teruggekeken naar Mien Ruys haar werk en worden concepten en thema’s besproken die vandaag de dag nog steeds relevant zijn. Ontdek wat we uit het verleden kunnen leren en kunnen toepassen in de toekomst.

De podcast wordt mede mogelijk gemaakt door stichting Tuinen Mien Ruys.

Overig actueel

Jubileum Tuinen Mien Ruys

De Tuinen van Mien Ruys bestaan 100 jaar! In 2024 is het een eeuw geleden dat Mien Ruys haar eerste proeftuin begon. Een bijzonder jubileum en mooi moment om stil te staan bij haar erfgoed. 

Tuinmodules

Het maken van beplantingsplannen is, in het werk van Mien Ruys, altijd een belangrijk en essentieel onderdeel geweest.

Inspiratie podcast Mien Ruys

Ter ere van het 100-jarige jubileum van de Tuinen van Mien Ruys is er een inspiratie podcast opgericht.

Onze eigen stadstuinen in aanleg

Ter gelegenheid van het 100-jarig jubileum van de Tuinen Mien Ruys hebben onze ontwerpers drie nieuwe inspiratietuinen ontworpen! Momenteel in aanleg, binnenkort volledig in bloet te bewonderen in Dedemsvaart.