We staan in ‘Onze Eigen Tuin’!

DSC01597

In de nieuwste editie van Onze Eigen Tuin – Lente 2024 – aandacht voor onze ontwerpers die ter gelegenheid van het 100-jarig jubileum van de Tuinen Mien Ruys drie nieuwe inspiratietuinen hebben ontworpen! Daarnaast ook een artikel van onze Anet Scholma over Groene voortuinen. Lezen dus!

Groene voortuinen

Steden zijn de afgelopen decennia steeds verder versteend: wegprofielen zijn smaller, er is meer ruimte voor parkeren en voor bomen steeds minder. Voortuinen worden smaller en ondieper en daarom worden ze in veel gevallen ook maar gemakshalve bestraat. Maar er is een kentering gaande omdat meer en meer duidelijk wordt wat het belang van groen is voor onze leefomgeving. Via beplanting zakt het regenwater in de bodem, fijnstof wordt ermee afgevangen, groen helpt de temperatuur temperen en biedt ruimte aan insecten, vogels en kleine zoogdieren. De lijst voordelen van groen ten opzichte van steen is groot en volgens Stichting Steenbeek helpt elke bierkante meter steen die vervangen wordt door groen. Het vervangen van steen door groen vraagt echter wel enige kennis van beplanting en ook het noodzakelijke onderhoud is complexer dan schoonhouden met hogedrukspuit en bezem.

Nieuwe experimenten - 100 jaar Mien Ruys

Zeventig jaar lang heeft ze geëxperimenteerd en een deel van deze proeftuinen zijn inmiddels Rijksmonument, een deel daarvan is Gemeentelijk monument. Na haar overlijden in 1999 ging het experimenteren door, door ontwerpers van Buro Mien Ruys maar ook door anderen. Steeds staat daarbij het testen van nieuwe materialen en plantencombinaties centraal, met het doel ervan te leren en deze ervaringen te tonen en te delen. En zo is er nu een wel heel bijzondere mijlpaal: in 2024 bestaan de Tuinen van Mien Ruys 100 jaar!

Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan zijn er nieuwe proeven ontworpen en aangelegd. Op dit moment is de voorbereiding van de aanleg van drie kleine stadstuintjes in volle gang. Drie ontwerpers van Buro Mien Ruys ontwierpen ieder een stadstuintje van 5 x 7 meter, totaal verschillend maar met een gezamenlijk uitgangspunt: groen en duurzaamheid spelen een belangrijke rol. In iedere tuin is dat op een andere manier uitgewerkt. Esthetiek speelt hierbij ook een zeer belangrijke rol, want een tuinontwerp moet bovenal tijdloos mooi zijn en inspireren tot zelf aan de slag gaan.

Overig actueel

Jubileum Tuinen Mien Ruys

De Tuinen van Mien Ruys bestaan 100 jaar! In 2024 is het een eeuw geleden dat Mien Ruys haar eerste proeftuin begon. Een bijzonder jubileum en mooi moment om stil te staan bij haar erfgoed. 

Tuinmodules

Het maken van beplantingsplannen is, in het werk van Mien Ruys, altijd een belangrijk en essentieel onderdeel geweest.

Inspiratie podcast Mien Ruys

Ter ere van het 100-jarige jubileum van de Tuinen van Mien Ruys is er een inspiratie podcast opgericht.

Onze eigen stadstuinen in aanleg

Ter gelegenheid van het 100-jarig jubileum van de Tuinen Mien Ruys hebben onze ontwerpers drie nieuwe inspiratietuinen ontworpen! Momenteel in aanleg, binnenkort volledig in bloet te bewonderen in Dedemsvaart.