Onze eigen stadstuinen in aanleg

Toen Mien Ruys in 1924 haar eerste experiment met beplanting deed in de schaduw van de fruitbomen in de boomgaard van haar ouders, had ze natuurlijk niet kunnen bedenken dat deze proef gevolgd zou worden door vele andere proeven en dat al die experimenten uit zouden groeien tot een complex van zo’n 2,5 hectare!

20240329_153626

Zeventig jaar lang heeft ze geëxperimenteerd en een deel van deze proeftuinen zijn inmiddels Rijksmonument, een deel daarvan is Gemeentelijk monument. Na haar overlijden in 1999 ging het experimenteren door, door ontwerpers van Buro Mien Ruys maar ook door anderen. Steeds staat daarbij het testen van nieuwe materialen en plantencombinaties centraal, met het doel ervan te leren en deze ervaringen te tonen en te delen. En zo is er nu een wel heel bijzondere mijlpaal: in 2024 bestaan de Tuinen van Mien Ruys 100 jaar!

 

Drie kleine stadstuintjes

Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan zijn er nieuwe proeven ontworpen en aangelegd. Op dit moment is de voorbereiding van de aanleg van drie kleine stadstuintjes in volle gang.

Drie ontwerpers van Buro Mien Ruys ontwierpen ieder een stadstuintje van 5 x 7 meter, totaal verschillend maar met een gezamenlijk uitgangspunt: groen en duurzaamheid spelen een belangrijke rol. In iedere tuin is dat op een andere manier uitgewerkt. Esthetiek speelt hierbij ook een zeer belangrijke rol, want een tuinontwerp moet bovenal tijdloos mooi zijn en inspireren tot zelf aan de slag gaan.

Tuinen in aanleg

De ontwerpers van Buro Mien Ruys ontwierpen een stadstuintje van 5 x 7 meter met groen en duurzaamheid in de hoofdrol. Alle ontwerpen zijn tijdloos mooi zijn en inspireren om zelf aan de slag gaan.

Meer weten over het verhaal en de visie van de ontwerpers?
Lees meer op onze site of bekijk het artikel in Onze Eigen Tuin editie Lente 2024.

Wil je de tuinen met eigen ogen bewonderen?
Bezoek de Tuinen van Mien Ruys in Dedemsvaart.

Overig actueel

Jubileum Tuinen Mien Ruys

De Tuinen van Mien Ruys bestaan 100 jaar! In 2024 is het een eeuw geleden dat Mien Ruys haar eerste proeftuin begon. Een bijzonder jubileum en mooi moment om stil te staan bij haar erfgoed. 

Tuinmodules

Het maken van beplantingsplannen is, in het werk van Mien Ruys, altijd een belangrijk en essentieel onderdeel geweest.

Inspiratie podcast Mien Ruys

Ter ere van het 100-jarige jubileum van de Tuinen van Mien Ruys is er een inspiratie podcast opgericht.

Onze eigen stadstuinen in aanleg

Ter gelegenheid van het 100-jarig jubileum van de Tuinen Mien Ruys hebben onze ontwerpers drie nieuwe inspiratietuinen ontworpen! Momenteel in aanleg, binnenkort volledig in bloet te bewonderen in Dedemsvaart.