100 jaar Tuinen van Mien Ruys

Toen Mien Ruys in 1924 haar eerste experiment met beplanting deed in de schaduw van de fruitbomen in de boomgaard van haar ouders, had ze natuurlijk niet kunnen bedenken dat deze proef gevolgd zou worden door vele andere proeven en dat al die experimenten uit zouden groeien tot een complex van zo’n 2,5 hectare!

Mien Ruys

Zeventig jaar lang heeft ze geëxperimenteerd en een deel van deze proeftuinen zijn inmiddels Rijksmonument, een deel daarvan is Gemeentelijk monument. Na haar overlijden in 1999 ging het experimenteren door, door ontwerpers van Buro Mien Ruys maar ook door anderen. Steeds staat daarbij het testen van nieuwe materialen en plantencombinaties centraal, met het doel ervan te leren en deze ervaringen te tonen en te delen. En zo is er nu een wel heel bijzondere mijlpaal: in 2024 bestaan de Tuinen van Mien Ruys 100 jaar!

Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan zijn er nieuwe proeven ontworpen en aangelegd. Op dit moment is de voorbereiding van de aanleg van drie kleine stadstuintjes in volle gang. Drie ontwerpers van Buro Mien Ruys ontwierpen ieder een stadstuintje van 5 x 7 meter, totaal verschillend maar met een gezamenlijk uitgangspunt: groen en duurzaamheid spelen een belangrijke rol. In iedere tuin is dat op een andere manier uitgewerkt. Esthetiek speelt hierbij ook een zeer belangrijke rol, want een tuinontwerp moet bovenal tijdloos mooi zijn en inspireren tot zelf aan de slag gaan.

Tuin 1 - Kleurrijke kindertuin

Tuin 1. Hier staat het gezin met kleine kinderen centraal. In de tuin is veel ruimte voor spelen zonder dat de tuin volgebouwd staat met toestellen. Zo is een kleine zandbak afsluitbaar met een houten deksel en dan onderdeel van een lange bank. Aan de pergola hangt een schommel en het stapstenenpad is tevens hinkelbaan. Het doel is dat, als de kinderen in bed liggen, er in de tuin amper nog sporen van speelgoed en speeltoestellen zijn. Het grasveldje is niet zo groot maar loopt over de breedte van de tuin door waardoor het ruimer lijkt. Er is weinig bestrating en voor het kleine terrasje en het pad zijn 30×30 tegels gekozen: dit zouden tweedehands tegels kunnen zijn. De borderachtige beplanting ligt tegen de gevel zodat de bloemen ook vanuit huis goed zichtbaar zijn. De gebruikte soorten zijn een ‘klassiek Mien Ruys-sortiment’, zoals zij toepaste in haar confectieborders: sterk en gezond, lang bloeiend en weinig onderhoud. Ideaal voor een druk gezin.

Tuin 2 - Minimalistische wadituin

Tuin 2. In deze tuin staat moderne en minimalistische architectuur centraal. Hier is met nieuwe materialen gewerkt maar wel duurzaam, zoals de tegels van 100% gerecyceld beton. De schutting is van composiet rabat-delen. Kunststof, dus duurzaam, maar tegelijkertijd ook praktisch want het is onderhoudsvrij. In de bouw wordt composiet al veel toegepast als gevelbekleding maar voor het maken van tuinwanden is het een experimenteel product. Centraal element in de tuin is een wadi voor de opvang van hemelwater. De wadi is voorzien van een borderachtige beplanting die terugkomt in de beplanting langs de randen van de tuin. Beplanting die geschikt is voor aanplant in een wadi moet niet alleen verdragen dat ze af en toe onder water staat, maar vooral ook extreme droogte aan kunnen. Een wadi-bodem is voorzien van een drainerende bodem om het regenwater snel af te voeren. Dat betekent dat de groeiomstandigheden tussen de regenbuien door heel erg droog zijn.

Tuin 3 - Inheemse ecotuin

Tuin 3. In deze tuin speelt duurzaamheid een prominente rol. Als verhardingsmaterialen zijn (tweedehands) betontegels in de maat 40×60 gecombineerd met halverharding van olivijn. Een deel van de erfafscheiding is gemaakt door veenkisten te stapelen, zwarte kunststof plantenkratten, een originele manier van hergebruik van deze kratten. Behalve als afscheiding vormen ze ook een kastenwand voor bijvoorbeeld potten met kruiden. Ook kunnen een of meerdere vakken gevuld worden met stro en hout als insectenhotel. Er is ruimte voor het kweken van eigen groente, er is een haag van bessenstruiken en de boom – die in geen enkele tuin mag ontbreken – is een fruitboom. Voor de beplanting van de borders is uitsluitend gewerkt met inheemse wilde bloemen. Een interessante proef: welke wilde bloemen lenen zich voor combineren in een border?

Overig actueel

Jubileum Tuinen Mien Ruys

De Tuinen van Mien Ruys bestaan 100 jaar! In 2024 is het een eeuw geleden dat Mien Ruys haar eerste proeftuin begon. Een bijzonder jubileum en mooi moment om stil te staan bij haar erfgoed. 

Tuinmodules

Het maken van beplantingsplannen is, in het werk van Mien Ruys, altijd een belangrijk en essentieel onderdeel geweest.

Inspiratie podcast Mien Ruys

Ter ere van het 100-jarige jubileum van de Tuinen van Mien Ruys is er een inspiratie podcast opgericht.

Onze eigen stadstuinen in aanleg

Ter gelegenheid van het 100-jarig jubileum van de Tuinen Mien Ruys hebben onze ontwerpers drie nieuwe inspiratietuinen ontworpen! Momenteel in aanleg, binnenkort volledig in bloet te bewonderen in Dedemsvaart.