Julianastraat Dedemvaart

IMG_5702

Vergroeningsproject

Nog geen 10 jaar geleden werd de winkelstraat in Dedemsvaart ingrijpend heringericht volgens het shared-space principe. Het resultaat blijkt echter dat auto’s en leveranciers het gehele terrein in beslag nemen. Er wordt (te) hard gereden en overal wordt geparkeerd. Ook was de algemene klacht dat het beeld te stenig en kaal was, er geen ruimte was voor bankjes en ontmoeten en daarmee het winkelgebied onaantrekkelijk was geworden. Samen met de middenstand en de bewoners is een vergroeningsplan opgesteld, volgens het principe: stenen er uit, planten erin. Dit is gedaan door lange stroken geschoren hagen en brede randen met bloeiende beplanting parallel aan de rijroute te maken. Het verspringen van de rijbaan wordt geaccentueerd door de hagen en de bloemenlinten mee te laten verspringen. Dit heeft een snelheidsremmend effect en het versterkt het groene beeld: de doorlopende steen vlakte wordt nu onderbroken door groen. Voor het sortiment zijn vooral goede drachtplanten gekozen en de aanwezige bomen komen nu ook (zo veel mogelijk) in plantvakken te staan, wat de groeikracht en vitaliteit van de bomen ten goede komt. De eerste fase is uitgevoerd in het voorjaar van 2023.

Gerelateerde projecten

Schetsontwerp Leeghwaterpark

Nagele

Groot Vennep