Tuinmodules

Het maken van beplantingsplannen is, in het werk van Mien Ruys, altijd een belangrijk en essentieel onderdeel geweest. Met haar enorme plantenkennis en het samenstellen van beplantingscombinaties was zij, als geen ander, in staat beplantingen samen te stellen die én het jaarrond kleurrijk en aantrekkelijk waren maar ook eenvoudig en makkelijk te beheren.

WhatsApp Image 2024-04-15 at 17.19.16 (3)

Bloemblokjes

In de jaren 60 ontwikkelde Mien Ruys standaardborders. Ze ontwierp vaste plantenborders voor verschillende grondsoorten, voor zon en halfschaduw, in verschillende afmetingen en kleurthema’s. Wanneer klanten op de kwekerij kwamen voor een vaste plantenborder kon op basis van grondsoort, ligging, maat en voorkeur voor kleur een border uit de ‘catalogus’ gepakt worden. Deze pakketten bestonden uit een kist met planten, een plattegrond en een boekje met de beschrijving voor aanleg en onderhoud. Geen haute couture, maar steengoede confectie: ze noemde ze confectieborders. Voor fabrieksterreinen en zorginstellingen ontwikkelde ze ‘repeteerborders’. Dit waren beplantingsplan-delen die herhaald konden worden tot borders van wel honderd meter lang. Ook hier weer werkte ze met sterke, gezonde vaste planten die weinig zorg en onderhoud vragen.

Het maken van beplantingsplannen is nog steeds een essentieel onderdeel van alle projecten van Buro Mien Ruys, waarin Buro Mien Ruys onderscheidend is. In het verlengde van de confectieborders en de repeteerborders is er, in het kader van het honderdjarig bestaan van de Tuinen Mien Ruys een nieuw beplantingsconcept ontwikkeld: ‘de bloemenblokjes’. Het zijn beplantingsmodules van 1.20 x 1.20 meter en bedoeld voor het vergroenen van voortuinen. Door een blok van 4 x 4 trottoirtegels te verwijderen en te beplanten met een bloemenblokje kan worden bijgedragen aan vergroening van straten. De blokjes zijn te schakelen als lego-steentjes en daarbij kan iedere gewenste maat of vorm gemaakt worden. Ieder blokje heeft een beplanting die met soorten die sterk en gezond, zelfs ‘hufterproof’ zijn en natuurlijk ook weer makkelijk in het onderhoud. De plantencombinatie is jaarrond aantrekkelijk door afwisseling in kleur bloei, bladvorm, textuur en wintergroene accenten. Extra aandacht is er voor het gebruik van drachtplanten. Afgelopen winter zijn ze alle 7 aangeplant in de Tuinen in Dedemsvaart en daar dus te zien.

De gemeente Hardenberg (waar Dedemsvaart onder valt) heeft vorig jaar een ambitieus project gestart voor vergroening en verduurzaming. Naast groene gevels, aanplant van bomen vormt vergroenen van voortuinen een belangrijk onderdeel van de visie. De Tuinen Mien Ruys en de gemeente Hardenberg trekken nu samen op. De gemeente stimuleert bewoners hun voortuin te vergroenen, er is subsidie beschikbaar en de Tuinen Mien Ruys helpen de bewoners bij de uitvoering: in de Tuinen kunnen de bewoners het resultaat zien, de planten bestellen en ook nu gaat het kistje planten vergezeld van goede informatie over aanleg en onderhoud.

Overig actueel

Podcast: Nieuwe generaties in de nieuwe stadstuin!

We spreken met landschapsarchitect Ward Maaswinkel over hoe de nieuwe generatie omgaat met het maken van herontwerpen van oude Mien Ruys tuinen.

Cursus Dak- en gevelgroen

Afgelopen week hebben we een inspirerende cursus gevolgd over dak- en gevelgroen onder leiding van Terra Trainingen. Het was een driedaagse cursus waarin we meer hebben geleerd over de complexe aspecten van het vergroenen van onze leefomgeving.

Sportieve Prommenzen

Onze Prommenzen zijn weer volop in beweging!

Op werkbezoek in de buitenruimte

Leuk om te zien hoe onze ontwerpen tot leven komen! Deze zomer gingen onze collega’s van Buro Mien Ruys en Smit Groenadvies weer op werkbezoek bij tuinen van diverse opdrachtgevers om het resultaat na de aanleg en/of renovatie te zien.